Mälestise nimi Leesi kirikuaed

Näide piirkondlikust külakalmistust.

Pühale Katariinale pühendatud Leesi kirik ehitati aastail 1865-1867. Kiriku juurde rajati kalmistu.

Kalmistut piirab kivimüür: umbes 1 m kõrgune maakivilaotis, mis on kohati lagunenud ja pinnasesse mattunud. Piirde ümbrus on osaliselt võsast puhastatud. Kirikuaeda pääseb läbi lääneküljel asuva väravehitise: see on paekivist laotud väravapostidega ja kahepoolsete sepisväravatega. Kalmistul asub väike puidust tööriistakuur.
Leesi kirikuaias esineb nii sepistatud kui malmist hauatähiseid, samuti puitriste, on mitu sepisaeda.

Aastail 1865-1867 ehitatud Leesi kiriku juurde rajatud kalmistu.
Vanemaid haudu tähistavad malm-, raud- ja puitristid daatumitega 1880.-90. aastatest. (Allikas: Harjumaa kalmistud. Inventariseerimine V. ERA.T-76.1.10999.5)