Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 17.- 18. saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui barokkstiilis kirikuvalgusti 17. sajandi lõpust või 18. sajandi algusest

Kirjeldus

Barokkajale iseloomuliku kujundusega kohrutatud (punseldatud) ja graveeritud messingseinalühter 17. sajandi lõpupoolest või 18. sajandi algusest. Rõhtsuunaline, profileeritud paisutusega põhihaar pöördub eesmises kolmandikus vertikaalselt ülesse, tipnedes teise samasuguse paisutuse ning küünlapesaga. Kaks külghaara on lõpetuses voluutja keeruga, keskel profileeritud (krõllitaoline) paisutus; kinnitus põhihaara külge sõrmtapiga. Kõiki haarasid kaunistab sisselõigatud kalasabamuster, põhihaara jämedamat osa ka kalasoomuse ja rombviirutuse kombinatsioon. Seinaplaat kujutab endast laia profileeritud taldrikut, mille pinda katab kohrutatud ja graveeritud taimornament, ääres suuremummuline helmesvöö ja nöörvööt. Rasvataldrikud, mille põhjas sarnane ornamendimotiiv kui seinataldrikul, on profileeritud, suhteliselt sügavad.

orelivääri tugisamba idaküljel

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunsti-mälestis nr. 195

Tehnika: kohrutatud, punseldatud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajandi lõpp või 18. sajandi algus
Mõõtmed: esikülje laius koos rasvataldrikutega ca 59 cm, külghaara diagonaalpikkus 21 – 21, 5 cm, põhihaara pikkus 49 cm, seinaplaadi Ø 24 cm, rasvataldrikud: külgmiste Ø 16, 5 cm, keskmise Ø 17 cm; põhjapoolse piibu kõrgus 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Lakitud, seinataldriku serval näha varasemate paranduste jälgi. Keskmisel ja N-poolsel rasvataldrikul põhjaosas juhtmeava
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Materjali ja dekoori poolest sarnaneb seinalühtriga reg. nr. 1438 ja ka Kuusalu kirikus oleva, samuti kohrutatud messingist seinalühtriga.
Lühter oli algselt ilmselt küünlatorgitsatega, mistõttu kõik küünlapiibud (ka põhjapoolne?, juhtmeavaga) hilised lisandid.
Seinalühter on 1922. aastast seadistatud elektrile. Restaureeris Jaan Märss 1984. paiku, sealjuures valmistades uue kohrutatud messingplekist külghaara (algse haara teadmata millal välja vahetanud valuhaara asemele).