Mälestise nimi Ruhnu kirikuaed
Mälestise liik ajaloomälestis, ehitismälestis
Mälestise vana number Arh. 421

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Ajastule tüüpiline, hästi säilinud hauatähistega rannarootslaste kalmistu.

Kirjeldus

Umbkaudu 1 ha suurune kirikuaed, mis paikneb Ruhnu uue ja vana kiriku ümbruses. Maastiku reljeef on ebatasane, kirikute juurest neljas suunas langev, paiknedes endistest luidetest moodustuval looduslikul küngastikul. Kirikuhooned paiknevad kirikuaia loodenurgas. Kirikuaed on kasutuses kalmistuna. Valdavad on rootsipärased katustatud puitristid. Lisaks on kirikuaias ka graniidist, kivist ja valuvalmist hauatäiseid. Uuemad matused on aia idaserval. Kirikuaeda ümbritseb maakivilaotis. Kivikiriku lääneküljel on värav, mille väravapostid on tahutud palkidest, mis maa sees on ümmargused. Viimase ees on lippvärav. Puukirikust edelas on puidust katustatud väravaehitis.

Ajalugu

Esimene samale kohale ehitatud puukirik valmis tõenäoliselt 14. sajandil. Praegune puukirik pärineb aastatest 1643-44, ent hoonele on 18. sajandi keskel kui 19. sajandi teisel poolel lisatud juurdeehitusi. Vana kiriku kõrvale valmis uus suur kivikirik 1912. aastal. Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt üheaegselt esimese puukirikuga. Tõenäoliselt alates 14. sajandist on nii kirikuaed olnud seotud Ruhnu rannarootslaste kogukonnaga. Ruhnu kihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Kirchspiel Runo in Oesel (inseln Runö).