Mälestise nimi Uue-Kariste mõisa tall, 1840. a

Viljandimaa meisterliku müüritehnikaga ja arvukate kõrvalhoonetega mõisakompleksi majandushoone.

Kirjeldus

Pikk, krohvimata maakivihoone, mille kivide vaheline krohv dekoreeritud kivikildudega, kusjuures seinal kulgevast kitsast vahevööst allpool on väiksemad kivikesed vuukide vahes tihedamalt, vahevööst kõrgemal hõredamalt. Kaetud viilkatusega. Hoone nurgad ja avad laotud punasest tellisest hambuvate plokkidena. Nurkadel tellistest karniis. Katusel lai ja eenduv profileeritud telliskarniis. Hoone teepoolsel osal kergelt eenduv keskrisaliit, mis kaetud viilkatusega. Seinapinnal maast 2/3 kõrgusel kitsas vahevöö, millele toetuvad ühtlaste vahedega segmentpetikud. Nendes 8-ruudulised kaaraknad, mis trellitatud. Otsas kahe poolega väravad. Kõik avad on markeeritud punaste tellistega.

Ehitatud 1840. ehitusmeister O.Peters. Ehitaja nimi ja ehitusaeg on krohvipinnases märgitud.
Kahjuks on see kaunis hoone 20.s. IV v. oskamatult remonditud valgete silikaattellistega.