Mälestise nimi Karksi mõisa ait, 19. saj

Omaaegse suurejoonerlise mõisaansambli majandushoone.

Kirjeldus

Krohvitud kivihoone, kõrge viilkatusega, räästa- ja viilukarniisid. Hoone esifassaadi keskteljel on lai kergelt eenduv keskrisaliit, mis kaetud laia ja madala kolmnurkfrontooniga. Esikülje seinapinnad kogu ulatuses rustreeritud. Segmentaknaid on keskrisaliidi keskteljel paikneva peaukse külgedel üks ja tiibadel samuti üks. Aknad on paigutatud kaarpetikutesse, mis on kujundatud kolmest kõrgest petikust. Neist keskmine kõrgem ja laiem aken asub kaare segmendis. Ka kolmnurkviilus on suur, kolmeks liigendatud segmentaken. Peauks lai rõhtlaudvoodriga, kaarega. Maapind on ettesõiduks ukse ees laialt tõstetud. Hoone täies ulatuses võlvitud keldriga.

Ehitatud 19.s. I p.

vastavalt lisa 1, Karksi mõisa kaitsevöönd