Mälestise nimi Kolga-Jaani kirik, 14.-19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Kesk-Eesti paekiviala S-poolseim suurehitis keskajal.

Kirjeldus

Kolga-Jaani Johannese kirik. Hilisgooti, algkavatises nelinurkne kooriruum moodustab O-võlviku positsioonis, mille O-seinas sakramendi- ja piscinanišš. Paest ja ridamisi laotud maakivist seinamüürid on erandlikult paksud (keskm. 2m) Märkimisväärne on müüritrepi ja käärkambri puudumine. Algsed aknad paiknesid kõrgel ja olid praegustest väiksemad. Algkiriku välisilmet iseloomustavad veel üksnes kantkivist laotud puhtad nurgaketid. W-portaal on ümberehitatud ja väike kõrvalportaal kinnimüüritud. Interjööris telkvõlvitaolised servjoonvõlvid on laotud nii, et võlvikivid paiknevad diagonaalsete servjoontega risti, kuid reastuvad kalasabataolises järjestuses võlvi risttelgede joonel. Kaks nelinurkse ristlõikega vööndkaart toetuvad laiadele konsooliliistudele, mille ristlõige on kolmnurkne. Sisustuses altarikrutsifiks, maalid orelivääril, vaskne laelühter. (EA; arh. mälestise pass, 1983)

Ajalugu

Ehit. 14.s. algupoolel suhteliselt laia ühelöövilise hoonena. Võlviti 14.s. viimasel veerandil kolme ühtlase võlvikuga ruumiks. Praegune neogooti torn püstitati 1875; samal ajal kaotas katus kõrge gootipärase algkuju. 1904-05 ehitati kõrgel paiknenud kitsad algaknad suuremaks ja kaunistati vitraazidega. (EA; arh. mälestise pass, 1983)

- Kolga-Jaanis saladusi ei ole

- Kolga –Jaani kiriku torn saab uue katuse