Mälestise nimi Olustvere mõisa töölistemaja, 19.-20. saj

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eluhoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis.
Mälestise tunnusteks on algupärane hoone maht ja arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Ühekorruseline, keskosas kahekorruseline tagaküljel 2 tiibhoonega maakivihoone. Seinapind sokli osas on tihe maakiviladu, mis I korruse seinapinnas on hõredam laia krohvipinna ja väikeste kivide dekoratiivne segu. Avad on punasest tellisest raamistustega. Peasissepääsu ees hoone keskteljel 2 sammast, mille alla avatud varjualune. Hoone on põhiplaanilt U kujuline. Külgmised tiibhooned, milledele on lisatud kõrged maakivimüürid väravaavaga tagaküljel moodustavad hubase kinnise õue. Põhihoone keskteljele on 2 puidust sammast, millele toetub II korruse rõdu ja puidust trepp, mis tänaseks asendatud betoontrepiga. Hoonel tsinkplekk viilkatusega.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)

Ajalugu

19.s. III v. (hoone oli olemas juba Olustvere mõisasüdamiku plaanil 1864/66, EA f 3724, nim 5, s 2784))

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni