Mälestise nimi Lahmuse mõisa park, 19. saj

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Piirkonna erinevatel etappidel rajatud mõisapargi tüüpiline näide

Kirjeldus

Vabakujundusliku mitmeosalise pargi peamine kujundselement on paisjärv. Kogu pargis on reljeef vahelduv, esiväljak on tasane, peahoonest paisjärve poole on tugev langus.
Peahoone ees on osalt müüriga piiratud regulaarse kujundusega esiväljak, see on avar, ovaalne, ääristatud puudega. Hiljem on väljak poolitatud põhja-lõuna-suunalise elupuuhekiga. Väljakut piiravad kaks ilusat põllukivist kaaristutega kõrvalhoonet. Väljaku ja kõrvalhoonete vahel paiknevad kontrastsetes gruppides puuderühmad: tamm-pärn-siberi nulg. Tagaväljak on tagasihoidlikum neljakandiline muruplats, ääristatud puudereaga.
Pargi põhiosa moodustab paisjärve ääres olev vabakujuline terrassidena järvele laskuv puistu, kus on üksikuid regulaarseid elemente korrapäraste alleede katkete näol. Valitsevaks kodumaised lehtpuud.
Varem on pargi juurde kuulunud ka teisel pool paisjärve asuv parkmets.
Park on keskmise liigirikkusega. Põhipuuliigid on tamm ja pärn.