Mälestise nimi Tarvastu ordulinnuse varemed, 14.-15. saj

Seisund: restaureerimisel

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Eestlaste muinaslinnusele rajatud monumentaalne ehitusmälestis ja maastikumärk.

Kirjeldus

Kavatiselt sega tüüp range kastelli ja loodusega seotud linnuse vahel. Alates 1410 viibis seal sageli ordumeister, mistõttu ruume täiendati võlvlagedega ja kõrgendati müüre. Vesiveski tähtsust toonitab selle flankeerivaks kaitseks rajatud tugev danskritaoline kaitsetorn, mille laius on 14 m ja müüride paksus 170 cm. Müüre iseloomustavad rõhtsate kihtidena laotud suurte tahumata põllukivide read. Kastell on sisepindalalt 6555m2. (K. Aluve, Eesti Arhitektuur)

Ajalugu

Ehitatud tõenäoliselt 14.sajandil arvatavale eestlaste maalinna kohale. Ehitise põhjaküljel oli suurvesiveski, mis täitis ka strateegilist ülesannet, kaitstes ligipääsu kindlusse, sama osa etendas ka vesiveski kõrval olev torn. Linnus sai Liivi sõjas tugevasti kannatada, kuid varemeiks muutus 16.s. lõpul püssirohu plahvatuse tagajärjel.
Ordulinnuse maa-alal paikneb XIX sajandi alguses ehitatud klassitsistlikus stiilis hauakabel.