Mälestise nimi Uue-Suislepa mõisa valitsejamaja, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna klassitsitlikku mõisaansamblisse kuuluv hoone

Kirjeldus

Ühekordne krohvitud kivihoone, lakatubadega hoone otstel ja keskosas. Kaetud s-kivi poolkelpkatusega. Hoone keskel mantelkorsten. Aknad ebaühtlaselt rühmitatud ja suured. Peaukse ees väike eeskoda.
(mõisate esialgne ülevaade, 1977)

Ajalugu

16.-17. sajandil kuulus mõis Poola ja Rootsi valitsejate läänidele. 17. sajandi lõpus võeti reduktsiooniga mõis riigi omandisse. Mõis eraldus Vana-Suislepa mõisast 18. sajandi esimesel poolel. Paul I eraldas osa Uue-Suislepa mõisast parun Mengden’ile, kes müüs selle 1799. a. Karl Gustav von Krüdenerile, kelle suguvõsa valdusse see järgnevalt jäigi. Mõisasüdame väljaehitamist alustas Moritz von Krüdener 1805. aastal. Mitmesugused ehitustööd kestsid 1811. aastani. Tõenäoliselt on sellest ehitusperioodist ka mõisa valitsejamaja. Võõrandamise järel kasutas mõisasüdame hooneid kool.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Uue-Suislepa mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni