Mälestise nimi Kösti vesiveski

Menetleja: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Põllumajandusliku tootmisajalooga seotud hoone, mille mälestise tunnuseks on algupärane arhailise ilmega hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, arhitektuursed kujunduselemendid, ehituskonstruktsioonid ning sisustus.

Kirjeldus

2-korruseline krohvitud kivihoone, kaldel jõe poole 3 korruseline. Alumine soklikorrus puhasvuuk maakividest. Kaetud madala kelpkatusega. Avad eriaegadel ehitatuna eri suurused. Hoonel mitmeid eri aegadel ehitatud juurdeehitusi. Veski juurde kuuluvad ka elu- ja kõrvalhooned. Saunast on säilinud vaid vundament.

Ajalugu

Veski on Köstis sellel kohal asunud arvatavasti juba XVIII sajandi lõpul. Praeguse hoone vanem osa on ilmselt ehitatud XIX sajandi teisel poolel.
1930. aastatel ehitati hoone kohati kahekorruseliseks ning jõepoolsesse otsa liideti mootoriruum. Ka pärast sõda, kui Köstis tarbijate kooperatiivi kohvi- ja kamatööstus paiknes, leidsid seal aset mitmed ümber- ja juurdeehitused.
(Kösti vesiveski ajalooline ülevaade. Muinsuskaitse eritingimused. ARC Projekt OÜ. Tartu 2003)

-Euroraha aitab Kösti vanas veskis elektrit tootma hakata