Mälestise nimi Seidla mõisa munakivitee

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Ehitiste liigid, Rajatis, Tee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Barokkansamblisse kuuluv vana originaalkatendiga tee.

Munakividest tee.

Ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1639. aastast. Suuremad ehitustööd leidsid aset Heinrich von Mohrenschildt omandiperioodil 1740-1785. Sellest ajast pärineb ka mõisa barokne tuumik. 1823. aastal omandasid mõisa Vietinghoffid ja 1884. aastal Schillingid, kelle käes oli valdus kuni võõrandamiseni. Kompleksi laiendati nii 19. sajandil kui 20. sajandi alguses. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Seidel/Seydell. Pärast võõrandamist kuni 1973. aastani tegutses mõisas kool.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Seidla mõisa park.