Mälestise nimi Väinjärve mõisa park

Seisund: hooldamata

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Mälestise tunnus

Kuulsa parhiarhitekt Walter von Engelhardti kujundatud 19. sajandi II poole park, mis kuulub Väinjärve mõisaansamblisse.

Kirjeldus

6,6 ha suurune vabakujulises võtmes pargiala, mis paikneb mõisa peahoone ja Väinjärve vahelisel alal. Maastiku reljeef on viimase suunas aeglaselt langev. Pargivaated on algselt olnud suunatud järvele, ent on tänaseks kinni kasvanud. 19. sajandi lõpus vabakujulise pargi rekonstrueerimise käigus parki rajatud looklev teedevõrk on enamuses kadunud. Pargi liigiline koosseis on keskmine.

Ajalugu

Mõis rajati 17. sajandi esimesel poolel. Mõisa peahoone lasid 1860. aastatel ehitada Baranoffid, kes olid mõisa omanikeks aastatel 1853-84. Varem oli mõis kuulunud muu hulgas ka Rosenite suguvõsale. Viimased omanikud enne võõrandamist olid Engelhardtid. Vabakujuline mõisapark rajati koos peahoonega 1860. aastatel. Parki rekonstrueeriti ja laiendati pargiarhitekti Walter von Engelhardti (1864-1940) juhendamisel 19. sajandi lõpus. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Weinjerwe. 1920. aastatel asus mõisas tegutsema kool. Praegu eravalduses.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Väinjärve mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3166 (19.02.2014)
Ranniku, V. (1974) Väinjärve mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=418 (19.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Väinjärve mõisa park.