Mälestise nimi Väinjärve mõisa kuivati

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone ajastu tüüpiline näide, millel on säilinud oluline osa originaal ehituskehandist.

Kirjeldus

2-korruseline, klassitsistlikus stiilis, poolkelpkatusega kaetud, osaliselt krohvitud fassaadiga paekivist abihoone. Hoone paikneb piki maantee telge esifassaadiga mõisasüdame poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Teistest paremini on säilinud mõisahoovi poolne esifassaadi, mille keskmes ukseava, millest kahel pool paarikaupa pisemad aknaavad. Kahel pool ust on säilinud pilastri motiiv. Räästakarniisid poole säilinud. Hoone all on täiskelder, kuhu viivad kahel pool keskset ukseava sümmeetriliselt paiknevad madalad sissepääsud. Hoone otsafassaadidel on esimese korruse tasandil petikniššid, kelbaalusel viiluväljal kaks pisemat aknaava. Abihoone paikneb ühes ansamblis teiste samast perioodist pärinevate Piibe-Preedi-Koeru tee äärde jäävate abihoonetega.

Ajalugu

Mõis rajati 17. sajandi esimesel poolel. Mõisa peahoone lasid 1860. aastatel ehitada Baranoffid, kes olid mõisa omanikeks aastatel 1853-84. Varem oli mõis kuulunud muu hulgas ka Rosenite suguvõsale. Viimased omanikud enne võõrandamist olid Engelhardtid. Pargi serval asuvad klassitsistlikus stiilis kõrvalhooned on ehitatud 19. sajandi esimesel veerandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Weinjerwe. 1920. aastatel asus mõisas tegutsema kool.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Väinjärve mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3166 (19.02.2014)
Ranniku, V. (1974) Väinjärve mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=418 (19.02.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Väinjärve mõisa park.