Mälestise nimi Jäneda mõisa puutöökoda

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Töökoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Töökoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Jäneda mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega, krohvitud fassaadiga abihoone. Hoone paikneb ca 50 meetri kaugusel peahoonest, asetsedes esifassaadiga viimase poole. Avad paiknevad funktsionaalselt. Avatäited on puidust. Peahoonepoolse fassaadi idaosas on suurem kahepoolne ukseava, millest läänepoole jäävad kolm korrapärase asetusega vertikaalset aknaava. Hoone tagafassaadi lääneosas on kaks aknaava, mille ees väikeseruudulised aknad. Nendest itta jäävad kaks ebakorrapäraselt paiknevat ukseava, millest üks asetseb hoone maakividest vundamendi kohal. Hoonel puuduvad korstnad. Otsafassaadi vertikaallaudisega kaetud viiluvälja räästas on ristiasetsevate profileeritud palkidega ehismotiiv, sarikate otsad on profileeritud. Ansamblis paikneb hoone mõisa peahoone kõrval asuvast aidast lõunas.

Ajalugu

19. sajandi II pool. (Riigi Teataja. Kultuurimälestiseks tunnistamine. 11.02.1998. nr 4. - https://www.riigiteataja.ee/akt/87777?tegevus=salvesta-link.)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.