Mälestise nimi Jäneda mõisa turbiinihoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Masinahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Jäneda mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

1,5-korruseline, viilkatusega, osaliselt krohvitud fassaadiga puidust abihoone. Hoone paikneb mõisaansambli äärealal. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Keskmise suurusega hoone lõunaküljele jääb väiksem sissekäiguga väljaehitis. Algselt on hoone olnud kaetud horisontaalse laudisega, millest on säilinud hoone idapoolne otsafassaadi kate koos kolme ümaraknaga viiluväljal. Samuti on laudvoodriga sissepääsuga tuulekoda. Ülejäänud hoone seinad on hiljem kaetud plaadiga ning krohvitud. Osaliselt on alustatud ka tellisest voodri ladumist. Hoone läänenurgas paikneb funktsionalistliku iseloomuga nurgaaken. Läänefassaadi viiluväljal on säilinud algne ristatud palkidega mõisakompleksi hoonetele omane dekoratiivne motiiv. Algselt on katus olnud kaetud laastuga. Sarikaotsad on profileeritud. Hoone kõrval on säilinud sild ja sillapiirded.

Ajalugu

20. sajandi I pool. (Riigi Teataja. Kultuurimälestiseks tunnistamine. 11.02.1998. nr 4. - https://www.riigiteataja.ee/akt/87777?tegevus=salvesta-link.)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.