Mälestise nimi Juuru kirikuaia kabel

Ajaloolise kirikuaia ajastule iseloomulik kabelihoone.

Kirjeldus

Viilkatusega, krohvitud fassaadiga paekivist matusekabel, mis paikneb kirikuaia kirdenurgas. Kabeli lõunaküljele jääva esifassaadi keskmes on ümarkaarse sillusega ukseava, mille kohal kirikutorniga ühes võtmes väikesemahuline harjatorn. Interjööri valgustavad kaks pisemat kabeli külgedel paiknevat teravkaarset aknaava. Kabeli vahetus läheduses paikneb viimase juurde kuuluv rahula.

Ajalugu

Esimene kirik ehitati tõenäoliselt 1300. aasta paiku. 15. sajandil lisati kooriruumile võlvlagi ja 1874. aastal uus torn. Aastatel 1893-95 toimusid kirikus arhitekt Erwin Bernhardi (1852–1914) projekti alusel põhjalikud ümberehitused. Kirkuaed koos kalmistuga on rajatud tõenäoliselt üheaegselt kirikuga. 1840. aastal valmis kirikuaias paiknev Maydellide matusekabel. Maydellide kabeli juures paikneb ka perekonna rahula. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Kirchspiel Jörden in Harrien.