Mälestise nimi Lohu mõisa park

Ajastule omase vabakujundusliku pargi näide mõisaansamblis.

Kirjeldus

Korrapärase kujundusega, pikalt ja kitsalt väljavenitatud park jäi peahoone ja jõe vahele. Peahoone ja aida vahele jäi aga korrapärasest pargist kujundatud iluaed, sellest põhjapoole rohtaed ja kasvuhooned. 19.s. lõpul rekonstrueeriti arvatavasti G. Kuphaldti projekti järgi park ümber vabakujunduslikus stiilis, mida võime näha saj. vahetuse mõisa plaanilt. Parki rajati ka mitmeid neogooti stiilis väikevorme, millest uhkeim oli sild saarele (taastatud 80-ndail aastatel arh. P. Püssim). Aida esine ehisaed oli liigendatud väikeste pargiteedega ja kujundatud rikkalike ilupõõsarühmade ja lillepeenardega. Peahoone esisele avarale muruväljakule oli kujundatud suur musterlillepeenar (taas rajatud 1980-ndatel ja 2000 alguses)
Üle jõe asus ca 7 ha suurune maastikupark, mis tänaseks täiesti võsastunud.
Tänaseks pole endisest kujundusest palju säilinud.

Rajatud 18. saj. II poolel arvatavalt ajastule omaselt regulaarstiilis.
19. saj. 80-ndatel juhtis ümberehitusi Baltimaade silmapaistvamaid pargiarhitekte G. Kuphaldt. Park kujundati ümber vabastiilis.

Vaata lisa nr.1

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 2 liiki nahkhiiri. Leitud liigid Lohu pargis on põhja-nahkhiir, veelendlane.
(allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”,2009)