Mälestise nimi Märjamaa raudteejaama veetorn

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tüüpprojekti järgi ehitatud raudteejaamakompleksi kuuluv ehitis.

Kirjeldus

Ekspressionismi sugemetega funktsionalismi stiilis,kaheksatahulise põhiplaaniga, silikaattellis puhasvuugil, tsementkivi telkkatusega torn. Sokkel tahutud maakivi puhasvuugil.
Vahelae kõrgusel kulgev telliskarniis eraldab ülemise veemahutikorruse ka eksterjööris omaette üksuseks. Ülemise korruse seinapinnad on liigendatud vaevumärgatava tagasiastega ristkülikniššidega, alumine osa sügavamate ümarkaarniššidega. Katuseräästast ääristab lopsakas laudkarniis. Igal teisel seinatahul paikneb eenduvas silikaatraamistuses kolmnurksillusega vertikaalaken, ülakorrusel väiksemad kui all. Alumise korpuse akende kohal kaarniššide tipus asetsevad täiendavalt dekoratiivsed rombaknad. Välisuks on varustatud konsoolse betoonvarikatusega, mille kohal paikneb kolmnurkne valgmik. Katuse tipus asetseb plekist õhutuskorsten.(Eesti raudteejaamde inventeerimine, 2004)

Ehitatud umbes 1930 Leon Johansoni tüüpkavandi järgi.

Objekti asukoht ja kaitsevööndi ulatus : vaata lisa 1