Mälestise nimi Kasti mõisa jääkelder

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Jääkelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Kasti mõisa kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, mätastega kaetud katusega paekivist kelder, mis paikneb peahoone kõrval fassaadiga peahoone suunas. Keskse ukseava ees oli puidust uks. Maa sees paikneva keldri fassaadi toetab lihtne paekivimüür, mis on ukseava ümbruses osaliselt varisenud. Fassaadi taga paikneva keskse keldriruumi kohal on paekividest laotud võlv. Hoone paikneb mõisapargis peahoonest põhjas.

Ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta on 1478. aastast, mil mõisa peahoone kohal paiknes vasallilinnus. Peahoone püstitati vasalllinnuse kohale 18. sajandi keskel, mil mõis oli läinud Uexküllidelt Baranoffide valdusse. 19. sajandi alguses läks mõis Siversitele, kes ehitasid ümber peahoone ning lisasid ansamblisse arvukalt kõrvalhooneid. Mõisa viimased võõrandamisjärgsed omanikud olid Stackelbergid. Jääkelder on tõenäoliselt rajatud koos enamike teiste kõrvalhoonetega 19. sajandi alguses. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Alt-Kasti. Pärast Uue-Kasti nimelise kõrvalmõisa rajamist on olnud ka eesti keeles kasutusel nimetus Vana-Kasti. Mõisasüdames oli nõukogude ajal kolhoosikeskus.