Mälestise nimi Vaimõisa mõisa tuuleveski

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna klassitstlikku mõisaansamblisse kuuluva majandushoone näide. Tuuleveski on ka maastikku ilmestav maastikumärk.

Kirjeldus

Ilus, paekivist, hollandi tüüpi tuulik mis on osaliselt, alumise korruse osas, ehitatud mäe sisse. Polügonaalne katus hävinud.

Ehitatud 19.sajandil, saekaater on hiljem juurde ehitatud.

Ajalugu

Vaimõisa tuuleveski on ehitatud 19. saj keskpaigas (arvatavasti 1845. a; I. Maar Vaimõisa tuuleveski muinsuskaitse eritingimused) ning veski juurde kuuluv saeveski on ehitatud 1920. aastatel (foto Vaimõisa tuuleveski põhiprojekti kaustas). Tsaariaja lõpus oli veski omanik Karl Järvela, kes oli külamölder kolmandat põlve. Talle kuulus ka lähedal asuv Möldri talu (K. Järvela järeltulija Mairolt Kakko mälestuste põhjal). 1934. a ostis Juhan Oha talukoha koos sinna juurde kuuluva veskiga (I. Maar). Nõuk. perioodil natsionaliseeriti Vaimõisa veski koos saeveskiga ja liideti Varbola sovhoosiga. Veski kehandit kasutati laona. Saekaater töötas kuni 1990. aastate alguseni.

50 meetrit väliskontuurist.