Mälestise nimi Kuusiku mõisa tärklisevabrik

Seisund: restaureerimisel

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna kompaktse, varaklassitsistliku, paremini säilinud mõisaansambli kõrvalhoone.

Kirjeldus

Suur, kahekordne, viilkatusega krohvitud kivihoone. Peasissepääs vasakult nurgalt markeeritult krohviraamistusega. Fassaadi jaotavad neljaks ühesuguse akende ja kaaruksega osaks. Esi- ja otsafassaade ilmestavad pilastrid. Ülakorruse aknad pealt kergelt kaarjad, alumised neljakandilised. Tärklisevabriku hoonele liitub L -kujulise juurdeehitusena I korruseline end. juustukoja ehitis. Hoonetiiva puidust juurdeehitis on hilisem.

Ehit. 1774, hiljem ümberehit. eluhooneks.

Varasem kaitse:
- Rapla Rajooni RSN TK otsus nr.279, 14.12.1981.a. Arhitektuurimälestiste kohaliku kaitse alla võtmise kohta.
Kuusiku mõis - peahoone, valitsejamaja, ait, sõiduhobuste tall-tõllakuur, tärklisevabrik, kasvuhoone, karjalaudad, tööliste elumaja, veski, viinavabrik, park.

50 m hoone perimeetrist.