Mälestise nimi Päärdu mõisa jääkelder

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Jääkelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisasüdame kompleksile iseloomuliku abihoone hästisäilinud näide 19.sajandist.

Kirjeldus

1-korruseline, pinnasega kaetud paekivist kelder. Hoone paikneb peahoone otsafassaadist ca 50 meetrit põhja poole esifassaadiga viimase suunas. Avad paiknevad keldrisse viiva sissekäigu lõpus. Avatäited on puidust. Murumätastega kaetud keldri ukseavani viib esifassaadilt kahel poolt tugimüüriga toestatud käik. 2012. aastal alustatud restaureerimistööde käigus on restaureeritud keldri müürid, paigaldatud uus isolatsioon, lisatud kommunikatsioonid ja valatud uus põrand. Kelder asub ansamblituumikus peahoone läheduses ning tõuseb maastikus esile kunstliku künkana.

Ajalugu

Esimesed teated mõisast on 1520. aastast. Järgnevalt vahetas mõis mitmeid kordi omanikke. 1749. aastal ostsid mõisa Rennenkampffid, kes püstitasid 18. sajandi lõpukümnendil ka tänaseni säilinud peahoone. Viimase juurde kuuluv kelder on ehitatud 19. sajandi esimesel poolel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Kosch. Võõrandamise järgselt hakkas mõisa peahoones 1924. aastal tööle kool, mis tegutses mõisasüdames kuni 1972. aastani, peale mida läks kompleks Vigala kolhoosi valdusse. 1993. aastast on mõisasüda erakätes. Keldri restaureerimistöödega alustati 2012. aastal.

Mälestiste ühine kaitsevöönd on nähtav Maa-ameti kaardirakenduses: Kultuurimälestised.