Mälestise nimi Virtsu mõisa valitsejamaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

18. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide, millel on suures osas säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Keskmise suurusega, massiivsete proportsioonidega, ühekordne, krohvitud seintega pae- ja maakiviehitis. Dekoratiivsed detailid puuduvad. Poolkelpkatus, katteks eterniit (veel 1984 oli pool katust rookattega). Harjal kaks mantelkorstnapiipu (mantelkorstnad asendatud lõõrkorstnatega). Mõlema fassaadi keskteljel väike viilkatusega kaetud katuseaken. Akende algset raamistikku on muudetud, algupärased uksed puuduvad (?). Hoone parempoolses tiivas säilinud võlvitud lae ja tugipiilaritega ruum.

Ehitatud 18. s. viimasel veerandil.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.