Mälestise nimi Lihula kloostri maaala

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Klausuur, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Klooster, Klausuur, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu, kirjalikes allikates lokaliseeritud asukoht.

Kirjeldus

Lihula naistsistertslaste klooster oli peamiselt Saare-Lääne piiskopkonna aadlidaamide varjupaigaks. Paiknes Lihula linnuse vahetus läheduses, oli ümbritsetud kastellilaadse ringmüüriga. Kloostriruumid paiknesid suhteliselt vabalt ümber pikliku sisehoovi. Traditsiooniline ristikäik puudus, üksnes hoovi põhja- ja lõunaküljel kulgesid galeriid. Kloostrikirik asus lõunatiivas, selle kõrval paiknes oletatavasti kirik ilmlike jaoks. 16. sajandi keskpaiku suletud kloostri hoonestus oli veel 17. saj. lõpus (S. Waxelbergi joon. 1683) ulatuslikult säilinud, tänaseks alusmüürideni hävinud.

Ajalugu

Tsistertslaste nunnaklooster rajati 13. saj. viimasel veerandil (pärast 1262) piiskop Hermann v. Buxhövdeni poolt. Klooster hävines arvatavalt 1570.

Asub Lihula vanima asustuse muinsuskaitseala piirides, eraldi kaitsevööndit ei määrata.