Mälestise nimi Matsalu mõisa park

Mõisaansambli erinevatel etappidel rajatud mõisapargi tüüpiline näide.

Kirjeldus

Park planeeringult üldjoontes vabakujunduslik regulaarpargi sugemetega. Maja taga kivimüüriga piiratud ala peahoone poolses osas 2 neljakandilist muruväljakut markeeritud puuderividega. Tagumises osas olnud viljapuuaed, mille kujundust ilmestasid huvitava kujuga kuivenduskraavid. Peahoone ees suur tiik mille saarel asus paviljon. Peahoone eest terrasspanduselt avanesid vaated ka kõigile kaarekujuliselt paiknevatele kõrvalhoonetele. Väike pargiosa sissesõiduteest idas oli ilmselt kasutusel köögiviljaaiana.
Puuviljaaia taha jäi väga suur metsapark.
Park liigirikas, lisaks valdavalt kodumaistele liikidele, on ka mitmeid tähelepanuväärivaid intodutsente (har. pöök, lehised, seedermänd).
Sordirikkast viljapuuaiast (tänaseks täielikult hävinud) on alguse saanud praegune Palmse mõisa puukool.
Tänaseks park võsastunud, hooldamata. (Dendroloogiline invent. 1982)

Park rajatud ilmselt 18.saj. keskpaiku esimeste hoonete valmimisega.
Praegune vabakujuline planeering pärineb19. s. III veerandist, põhilisest ümberehituste perioodist.
(Ajalooline õiend, 1982)

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT-le lisatud skeemil

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 9 liiki nahkhiiri. Leitud liigid Matsalu pargis on põhja-nahkhiir, veelendlane, pruun-suurkõrv, tõmmulendlane või habelendlane, tiigilendlane, pargi- nahkhiir, suurvidevlane, kääbus-nahkhiir, pügmee-nahkhiir.
(allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”,2009)