Mälestise nimi Graafiline leht «Tiiger», E. Viiralt, 1937 (akvatinta)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Paber, Objekt, Graafika.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui suure kunstiväärtusega teos Eesti XX sajandi tippgraafiku Eduard Viiralti loomingulisest kõrgajast

Puhkeasendis tiigri lähivaates „portree“

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 76 ; aastast 1978 - Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 18

Eduard Viiralt (1898-1954) – Eesti väljapaistvaim XX sajandi graafik, töötas erinevais tehnikais, 1930. aastate II poolel kujutas ka eksootilisi loomi

M. Levin. Eduard Wiiralt. Eesti Kunstimuuseum, 1998, lk. 68-69: Neil aastatel, mil kunstnik hakkas tundma vajadust rahu ja harmoonia, hingepuhtuse ja loodusläheduse järele, joonistas ta peale laste meelsasti ka loomi... Arvestades Wiiralti kiindumust kassilikku karakterisse ja graatsiasse, on loomulik, et ennekõike kaslased paelusid teda ka Pariisi Jardin de Plantes’is... Dekoratiivsus domineerib akvatintas „Tiiger“ (1937), mis pakub huvi eelkõige Wiiralti tolle perioodi loomingus harva esineva tehnika tõttu. Suurekorniline maaliline faktuur ärgitab tõmbama paralleele Aino Bachi samaaegsete töödega. A. Bachi akvatintamaneer hakkas kujunema juba varem ning oli lahutamatult seotud tema lehtede unistuslik-intiimse maailmaga. Wiiralti kargem loomus ei leidnud taolise käsitluslaadiga nähtavasti sellist kontakti ning korniline „Tiiger“ jäi niimoodi üsna üksikuks katsetuseks.

Materjal: paber.
Tehnika: akvatinta.
Autor, valmistamise koht: Eduard Viiralt
Mõõtmed: plaadi mõõt ca 49 x 39, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kunstniku signatuur lehe all paremas nurgas: Eduard Wiiralt; kujutise allservas paremal: Wiiralt 1937; lehe allservas vasakul: Aquatinta 1937
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti pleekinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): tagapapil all kleebis numbriga 61001386