Mälestise nimi Suure-Rõude mõisa peahoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna barokse puithärrastemaja erandlik näide

Kirjeldus

Barokne, keskmise suurusega ühekordne puithoone, millel lakatube hoone otstel. Hoone on lai. Algselt roo-, nüüd eterniitkattega poolkelpkatus. Hoone seinad on sokli veelaualt kuni aknalaudade jooneni kaetud püstlaudvooderdisega, kõrgemal on vahekarniis ja rõhtlaudvooderdis. Peaukse ees asub pandusega ettesõit, tugistatud kiviplokkidega. Esimese korruse aknad kuueruudulise jaotusega, ülakorruse aknad erineva jaotusega. Säilinud 1 mantelkorsten. Siseruumide paigutus algselt anfilaadne. Säilinud barokseid uksi ja sepiseid. Interjöör varasemate ümberehituste käigus rikutud.

Ehitatud 18.s. II poolel.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil