Mälestise nimi Lääne-Nigula pastoraadi peahoone

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Hoonetüübi näide.

Kirjeldus

Kõrgel soklil, võlvitud täiskeldriga ühekorruseline hoone. Tsementkrohviga kaetud massiivsed paekiviseinad. Betoontrepid sissepääsude ees. Kõrge viilkatuse katteks eterniitplaadid. Madalam juurdeehitus lõunaotsas. Hoonet korduvalt ümber ehitatud ja remonditud- välisilme rikutud. Algupäraseid aknaid-uksi ei ole säilinud va interjööris üks barokne uks. Osaliselt vaadeldav algne küttesüsteem. Esifassaadi põhjapoolses nurgas eksponeeritud seinapind tekstiga: HAVKASTE TÖNNO.

Ajalugu

Täpne ehitusaeg ei ole teada, On oletatud, et tegemist võib olla keskaegse ehitisega (keldri kerisahi). Kirikukroonika jägi aga on teada, et kivist pastoraadihoone ehitati 1695. 1767 suured ümberehitused, 1847 tulekahju, mille järel 1848 algasid suuremad taastamistööd. Vimane suurem ümberehitus (sh katusekuju muutus)1950-ndatest.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.