Mälestise nimi Liigvalla mõisa pargi piirdemüür

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaansamblisse kuuluv rajatis.

Kirjeldus

Esifassaadiga paralleelselt peaukse ette toovat teed ääristab paekividest müür, mis moodustab maantee ja härrastemaja vahel nurga, eraldab maantee ning selle äärest tänaseks kadunud hooned peahoonest ja osaliselt pargist. Müüri kõrgus on ca 160 cm. Kogu müüri ulatuses on petik-kaaravad.

Ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta on 1558. aastast. Aegade jooksul on mõisa omanikeks olnud Löwenwolded, Boijenid, Rehbinderid, Waltherid, Beckendorfid ja Schillingud, kes olid ka mõisa viimasteks omanikeks. Mõisa esinduslik härrastemaja valmis 18. sajandi lõpus. Park on peahoonest vanem. Pargi algne regulaarne planeering on säilinud, kuid üldilme on hiljemalt 19. sajandi teisest poolest vabakujuline. Pargi piirdemüür on rajatud tõenäoliselt hiljemalt 19. sajandi teisel poolel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Löwenwolde, mis pärineb mõisa esimestelt omanikelt.

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.