Mälestise nimi Veltsi mõisa peahoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Historitsistliku mõisahäärberi hea näide.

Kirjeldus

Suur kahekorruseline teliskivihoone, mis on laotud puhta vuugiga. Hoonet katab lame ja laialt üleulatuvate räästastega viilkatus (katteks eterniit), mille sarikajalad on kujundatud, viimane sarikapaar viilus on avatud, toetub konsooltalaldele, mille all müripinnal lamedad, konsoole meenutavad eendatud pinnad. Nendele toetuvad ažuursed šabloonlõikega tugikäpad. Hoone esi- ja tagafassaadi keskosas seinapind eendub laialt, kuid mitte tugealt. Eenduv osa on hoonest kõrgem, kõrgem on ka tema viilkatuse hari, mis risti hoone pikiteljele. Eendite viilud on kujundatud analoogiliselt hoone otsafassaadide viiludele. Hoone sokkel on puhtalt tahutud graniidiplokkidest. Kitsas vahekarniis kulgeb esimese korruse aknalaudade joonel. Teise korruse aknalaudade joonel kulgeb laiem. astmelise profiiiliga vahekarniis. Põhikorruseks on alumine, mile aknad on suured ja kõrged, 6- ruudulised, asetetud ühtlaste vahedega. Esi ja otsafassaadides on nad kaetud kõrge kaarega, mille silluse kohal on kitsas kaarfrontoon. Nende otsad on seinapinnal omavahel vahevööga ühendatud. Tagafassaadis on akende kohal kitsas horisontaalne karniis, mille all hammaslõige. Peauks asub esifassaadi eenduvas osas, olles keskteljelt nihutatud vasakule. Teisel korrusel on väiksemad 4- ruudulised ja kõrge segmentosaga aknad vaid otsafassaadidas ja eenduvates keskosades. Nad on kaetud samuti kaarfrontoonidega, mis esi ja taga fassaadides vahevööga ühendatud. Hoone tiibadel on enamik aknaid muudetud, alles on vaid mõned algsed aknad: need on iga põhikorruse aknakohal paiknevad 2 väikest piluakent, mis kaetud kõrgete kaartega. Seega moodustab teine korrus hoone tiibadel mezzaninokorruse, eendatud keskosa aga täiskorruse. Hoone otsafassaadised on kahe lakatoa akna külgedel ja kohal kolm ümarakent eenduvate tellisääristega ja 4 ruuduga. Hoone esifassaadis on teisel korrusel kaks keskmist akent uks-akendena, mis avanevad kitsale rõdule. See omablaia, profileertud karniisi. Rõdu toetavad jõulised konsoolid, millel voluudikujuline tugikäpp. Hoone ees on lai, madal terrass mõne astmega parki. Terrass ja trepp on puhtalt tahutud graniidiplokkidest. Hoone parempoolsel otsafassaadil on asunud suur puitveranda, mis aga ei ole säilunud. Vasakpoolsel otsafassaadil on aga põhijoonest kitsam, pikk, ühekordne juurdeehitus, kiviseintega, mis krohvitud. Katus on lame ja laialt üleulatuvate räästastega viilkatus, mille detailid kordavad põhihoone katust. Aknad on suured, almedate kaartega, 6- ruudulised, otsafassaadis on ka kolmepoolega suur aken. Akendel on karniis aknalaudade all. Juurdeehituse all on kelder.

Hoone võib pärineda 19. saj lõpust.