Mälestise nimi Saksi mõisa peahoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Küpse klassitsistliku stiilis mõisa peahoone näide.

Kirjeldus

Kahe korruseline, varaklassitsistlikus stiilis kiviehitis on olnud suhteliselt rikka kujundusega: alakorrus rustikaga, ülakorrus vöötatud mitmete simssidega, nii esi- kui tagaküljel vähe-eenduvad risaliidid, keskmisel neist kolmnurkfrontoon. Trepp ja massiivsetele tulpadele toetuv rõdu peasissekäigu ees, samuti ühekorruseline ärkel NW-nurgal ehitati 20.saj algul.
1984. a tulekahjus hävines sisedekoor ja enamus välisdekoorist. Hoone on kaetud uue kivikatusega.

Ajalugu

Saksi mõisast (saksa k Saximois) on esmateateid 1505. aastast. 20. sajandi algul kuulus mõis von Brevernite aadliperekonnale, mõisa viimane võõrandamiseelne omanik oli Margarete von Brevern. Võõrandamisjärgselt on mõisa peahoones asunud nii lastekodu kui ka kool.
Tänaseni säilinud härrastemaja on ehitatud 19. saj I poolel. Eeskoda, balkon ja terrassid pärinevad 20. saj algusest. 1984. oli hoones tulekahju, mis hävitas kogu interjööri.

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.