Mälestise nimi Vaeküla mõisa peahoone

Puitklassitsistlike härrastemaja silmapaistev näide.

Kirjeldus

Madalal põndakul paiknev peahoone on kõrge poolkelpkatusega ühekorruseline klassitsistlik puumaja 18/19. saj vahetusest. W-küljel 2-korruseline historitsistlikus stiilis juurdeehitus. Esifassaadi keskel on viilkatusega, osaliselt klaasitud palkon, tagafassaadi S-tiival klaasveranda.(Eesti arhitektuur 3)

Ajalugu

Mõisast on teateid alates 1532. a. Alates 1829 kuni võõrandamiseni 1919 oli v. Schubertite valduses. Klassitsistlik puithoone on ehitatud 18/19. saj vahetusel. 1884-85 laiendati seda W-küljel 2-korruselise historitsistliku juurdeehitisega (arh. F. Modi).(Eesti arhitektuur 3).

- Riik ütles Vaeküla kooli ehitajale lepingu üles