Mälestise nimi Einmanni mõisa park

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Üht vanimat varaklassitsistlikku mõisaansamblit ümbritsev vabakujunduslik park.

Kirjeldus

Keskmise suurusega ~5 ha vabakujunduslik park on kaheosaline. Põhiosa moodustab poolkaar peahoone ees, mida ääristab samuti poolkaarjalt kulgev pärnaallee. Kaare sisse jääb kase- ja vahtrapuistu. Sissesõidutee kulgeb peahoone ette mõlemalt küljelt. Peahoone ees on kaarjas väljak, mis oli mõeldud madalate ilupõõsaste jaoks. Väljakust teisele poole jääb vabakujuline hõre metsatukk, mis ääristatud kahe tiigiga. Väljaku paremal äärel jällegi vabakujuline pargipuistu.
Pargi teise osa moodustab väljak, mida raamivad kõrvalhooned ja vabalt paigutatud puuderühmad. Kogu park on ümbritsetud maakivimüüriga.
Valdav puuliik pargis on arukask. Ohtralt leidub vahtraid, jalakaid, harilikku saart. Tähelepanu väärib pärnaallee ja suured elupuud mõisakompleksi kirdeküljel.

Rajatud arvatavalt 19.s. keskel.

Einmanni mõisasüdame kaart 20.s. algusest (joonis C.Bongi)