Mälestise nimi Pada mõisa peahoone varemed

Mälestise tunnus

Olnud omalajal varaklassitsistliku arhitektuuri silmapaistvamaid näiteid Eestis. Mälestise tunnuseks on müüride algupärane ilme ja säilinud originaalsubstants.

Kirjeldus

Algselt kelpkatusega, 2-korruseline, fassaadil kolme eenduva risaliidi ja 18.s esindushoonetele iseloomuliku sümmetrilise põhiplaaniga. Seintel fragmente peenelt modelleeritud dekoratiivdetailidest.(Eesti arhitektuur 3).

Ajalugu

Pada küla on olnud kunagi üks Virumaa suuremaid. Esmased teated mõisa kohta pärinevad aastast 1505. 1620 aastateni oli mõis Löwenwoldede ja seejärel Bellingshausenite käes. 18 saj. keskel läks mõis pärandusena Stackelbergidele. Mõisasüdame lasi 1760....1770 aastail suurejooneliselt välja ehitada krahv Otto Magnus Stackelberg, tellides härrastemaja kavandi prantsuse arhitektilt J. B. Vallin de la Mothe´ilt. Hoone valmis 1782. 1917.a-st varemeis. (Eesti arhitektuur III)