Mälestise nimi Vasta mõisa teenijatemaja

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Vasta mõisa ansamblisse kuuluv ajalooline kõrvalhoone.

Kirjeldus

Pikk kitsas kivihoone, millest pool krohvitud paekivist teine pool lõhutud maakivist. Hoonet katab üleulatuvate räästastega viilkatus, mille viimane sarikapaar ja penn on viilus avatud. Katusekatteks oli algselt laast, nüüd eterniit. Avad kaetud lameda kaarega, sillused tellistest. Ühtlaste vahedega asetatud kitsad aknad 6-ruudulise jaotusega.

Ajalugu

Hoone paekiviosa pärineb arvatavalt 19.s. II poolest (1881. aasta plaanidel on hoone olemas), maakiviosa 20.s. vahetusest.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)