Mälestise nimi Väike-Maarja kirik

Virumaa nooremaid kirikuid, mis kohandatud aktiivseks sõjaliseks kaitseks.

Kirjeldus

Koosneb pikihoonest, käärkambriga koorist ja läänetornist. Seinamüürid linnuslikult paksud (keskmiselt 2,4 m).
Omapäraselt proportsioneeritud plaaniskeemi moodul lähtub idaseina poolest laiusest. Torn on allosas nelja-, ülal kaheksatahuline nagu Haljalaski, kiviosa kõrgus 32,1 m, koos kiivriga 61,1 m. Torni alumine võlvitud korrus moodustab linnuseväravat meenutava käigu, milles paikneb faasitud servadega lihtne teravkaarne portaal; mõlemal küljel lai isteniśś. Torni lõunaseina kõrval pseudovõlvlaega müüritrepp. Kahel pool torni on lääneseinas (paksus 3,3 m) piluavaga laskekamber; piiluavad on ka torni neljal ülakorrusel.
Kaks paari järvamaapäraseid ümarsambaid jaotavad pikihoone kolmeks ühekõrguseks lööviks. Sambail kõrge sokkel ja talumivõru, millele toetuvad vööndkaarte konsoolid, moodustades Tallinna hilisgootikale iseloomuliku konsoolipärja. Vööndkaared toetuvad ka seintel konsoolidele (trapetsikujulised ja püramiidjad), jättes seina siledaks.
Eksterjööri algsest kujundusest on koori viilukaunistustena säilinud ümarad nurgapetikud ja idaakna teljel kolmnurkselt sillatud väike petikniśś veeliistuga (figuuri paigutamiseks?), mis osutavad otseselt Tallinna hilisgooti ehitusmeistritele.
Sisustuses hauaplaat (17. saj.); 2 laelühtrit (17. saj.); altarimaal "Kolgata" (1902, E. v. Liphart).
Kiriku idaseinas rõngasrist.
(Villem Raam, Eesti arhitektuur, 1997)

Ajalugu

Väike-Maarja kirik on pühitsetud Neitsi Maarjale ja ehitati tõenäoliselt 15. sajandi neljandal veerandil. Neogooti väliskujundus ja tornikiiver 1873. Interjöör algsena säilinud.

Meedia

Eesti Kirik 02.04.2014, Heli-Liivia Kompi artikkel "Loomise asemel lõhkuda ehk pildike Väike-Maarjast"

Virumaa Teataja 20.12.2013, Eva Klaasi artikkel "Väike-Maarja kiriku kooriruum sai korraliku katuse"

- Väike-Maarja kiriku katus saab korda (Virumaa Teataja 18.04.2013)

- Kirikud saavad riigilt remondiabi (Virumaa Teataja 27.02.2013)