Mälestise nimi Ratasrist, 17.saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauarist.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ratasristikujuline kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega hauatähis 17. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1980 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 46

Materjal: paas.
Dateering: 17. sajandi I pool (tõenäoliselt I kolmandik)
Mõõtmed: Ø ca 84 cm, paksus ca 8 cm, tükid: max ca 52 x 52 cm; 30 x 65 cm; 37 x 52 cm; 28 x 11 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): reljeefne kiri esikülje keskjoonel: REPS IACK REPS GORRIES
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): purunenud neljaks tükiks, pind murenenud, kulunud, määrdunud, kõik kolm näsa murdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ratasristi jalamilt murdunud ja neljaks tükiks purunenud rattaosa – rist on laienevate haaraotstega. Kivisse raiutud teksti järgi on tähistanud kahe perekonnanime Reps kandnud mehe hauda.
Hauatähis - algne asupaik kirikuaia loodeosas maantee ligidal. Jalamilt murdus 1971-1972 paiku (näsad murdunud juba enne 1955); sestpeale lahtiselt kirikus. 1983 on jalam kirikuaias murdununa olnud nähtav, nüüd enam mitte.
V. Neubaum. Kiriklikkude mälestusmärkide registreerimise töö Karusel. Tartu, 1934. (TÜ Raamatukogu fond 55, nim. 3, sü. 100, lk. 75): Kohe kiriku ees, vastu maanteed, asuvad kolm paekivist raiutud ratasristi. Nende asendist on arvata, et nad on hilisemal ajal siia vastu teed iluesemetena asetatud. 1. Kõige vasakpoolsem ratasrist on valmistatud 5 cm paksusest paekivist, kuid on täiesti tervena säilinud. Esiküljel seisab kiri: REPS IACK REPS GORRIES…