Mälestise nimi Välisuks, 19.saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Ehitis, Hoone, Uks.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstipärase tisleritöö ja puunikerduse näide historitsismiajast, 19. sajandist

Muinsuskaitse arvel alates 1995 (152-a)

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu tisler
Dateering: umbes 1859
Mõõtmed: ukse kõrgus ca 223 cm, paksus ca 6 cm, laius ca 83 cm (parem pool), ca 84 (vasak pool). Alumise roseti Ø ca 33, 5 cm, ülemine rosett 21, 5 x ca 37; risti kõrgus ca 67 cm, laius 38 cm (parem uksepool), karika kõrgus (koos alusega) ca 63 cm (vasak uksepool
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kaunilt kujundatud välisuks (kahe poolega), mille esikülje raamtahvleis paiknevad nikerdatud kaunistused: rosetid, karikas ja rist. Ukse sisekülg neljast püstilauast (raamtahveldise ja kaunistusteta).
Tornialune lääneuks (peauks).
Uks restaureeriti restaureerimisfirmas „Rändmeister“ 2002-2003 (puiduparandused, uus värv-kate) ning paigaldati oma kohale juunis 2003.
Ligilähedaselt samasuguse kujundusega uks on Karuse kalmistu perekonnakabelil.
J. Kilumets. Hanila Pauluse kirik (voldik): Praegune, uusromaani vormides kivitorn ehitati 1858-59… Samast ajast pärinevad omapärase dekooriga torniuks…