Mälestise nimi Oreliprospekt, C.A.Tanton, 1845/46 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 109

Materjal: puit, pronksvärv.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: C. A. Tanton
Dateering: 1845/46
Mõõtmed: laius 219 cm, millest keskrisaliit (karniisiga) 115 cm, samba kõrgus (koos sokliga) 112 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Sõrmlaual vandli(?)plaat (5 x 8, 5 cm) kalligraafilise kirjaga: C. A. Tanton Orgelbauer.
Lõunaküljel pliiatsikirjas ja kriibituna kultuuriloolise väärtusega autograafe; põhjakülje simsil pliiatsikirjas autograaf Voldemar Pansolt (Vold. Panso aug. 1947). Karniisinurgal muinsuskaitsemärgis (tushiga) MKI 7 K 134.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): C. A. Tantonilt 1845 - 1846. aastail tellitud oreli kolmeks risaliidiks jaotuv, kolmnurkfrontooniga sammasportikusena komponeeritud prospekt lihtsal soklil. Frontooni viiluväljal azhuurne nikerdus (lüüra- ja taimemotiiv), tipus akantusjalamil rist. Tinavilede ülemised otsad on varjatud azhuursete nikerdkulissidega. Eenduvat keskrisaliiti toetab täies laiuses nikerdkonsool (kõrgus ca 16 cm), mille pind kujundatud reljeefsete akantuslehtedena. Mõlema külgrisaliidi karniisi peal azhuurne akantusmotiiviga ehisdetail (põhjapoolsel kaduma läinud). Oreli mängupult paikneb prospekti lõunaküljel. Sõrmlaual vandli(?)plaat (5 x 8, 5 cm) kalligraafilise kirjaga: C. A. Tanton Orgelbauer. Prospekt on polükroomne: helehalli põhitooni kõrval valged sambad, tumesinine kulissitaust, nikerddetailidel kullatis (pronksvärv). Värvipind kergelt määrdunud, kohati kulunud.
Mälestise seisundit ja väljanägemist on hiljaaegu rikutud prospekti esiküljele paigaldatud robustse jämeda valge elektrijuhtme ja valgustusprozhektoriga. Teine prozhektor on suunatud mängupuldile, mille kohale on ühtlasi paigaldatud ka elektrireflektor.

Lihula orel on C. A. Tantoni vanimaid allesolevaid pille ja seetõttu eriti väärtuslik. Orelil on üks manuaal ja pedaal. Traktuur mehhaaniline. 6 registrit, millest manuaalis 4 ja pedaalis 2. Asjatundjad hindavad oreli tüüpiliseks Tantoni pilliks, so. selge ja viimistletud kõlaga oreliks, mille teostuse tase on esmaklassiline. Elulooliselt on orelimeister Tantonist vähe teada. Ta tegutses Tallinnas teadaolevalt alates 1840. 1845. aastast Harjumaal Polli või Haiba mõisas. Tantoni orelid jäävad ajavahemikku 1840 – 1859; seejärel ta ilmselt suri.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane