Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Altarimaal "Püha Õhtusöömaaeg", 16.saj. lõpp (õli, puit)
Mälestise registri number 16333
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 04.08.1998
Registreeritud 04.08.1998
Mälestise vana number 460

Paikvaatlused(6)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 26.02.20

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Kadri Tael

Märksõna(8)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 1934. aastast (reg. nr. 787: 2); 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 460.

Sisestatud: 14.09.2007.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: õlimaal.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann
Dateering: 17. saj. lõpp
Mõõtmed: Mõõtmed: ca 155, 5 x 120 – 120, 5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): -
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ajapikku tugevasti tumenenud ning kaotanud osaliselt värvi, peamiselt servadelt. Ka on maalitahvel pakatanud – praod laudade vahel on märgatavad (eriti ülaosas ja vasakul).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Christian Ackermanni poolt 1700. valmistatud altariseina kahest maalist alumine (1896. aastal välja vahetatud praegugi kohaloleva lõuendiga “Kristis Ketsemani aias”). Sõjaeelsel ajal on maal muinsuskaitsenimekirja kantud kui 17. sajandi teos, hiljem on ekslikult hakatud teda pidama 16. sajandi lõpust pärinevaks. Ajaloolase Juhan Kilumetsa teatel sobitub maal altarisse väga täpselt. On maalitud viiele püstlauale.
Ehkki vaoshoitult, on maal barokselt dünaamiline, poosid rahutud, emotsioonid väljenduvad varjamatult. Sündmuse 13 osalejat – 12 paasasöömaajaks kogunenud jüngrit oma õpetajaga, on maalitud hämarasse kõrgesse drapeeringutega sisustatud ruumi laua äärde kolme rühmana. Tumeda raamistuse pildi valguskeskmeks olevale Jeesusele koos Johannese ning Peetrusega moodustavad kaks vaataja poole seljaga istujat, kellest parempoolne – Juudas, on pilgu Õpetajast ärapööranud, silmitsedes suureruudulist põrandaparketti esiplaanil. Vasakpoolsed viis meest keskustelevad omavahel elavalt, kolme parempoolse ülesandeks on kujutatavale hetkele dramatismi juurde anda. Stseeni aluseks on salmid evangeeliumist Johannese järgi: “Tõesti, tõesti ma ütlen teile, et üks teie seast annab mind ära!” Siis vaatasid jüngrid üksteise otsa ja olid kahevahel, kellest ta räägib. Üks tema jüngritest, see, keda Jeesus armastas, oli lauas istumas Jeesuse rinna najal. Selle poole nüüd Siimon Peetrus noogutas peaga ja ütles temale: “Ütle, kes see on, kellest tema räägib?” See laskus siis Jeesuse rinnale ja ütles temale: “Issand, kes see on?” Jeesus vastas: “See on see, kellele mina kastutan ja annan selle palukese!” (Joh. 13, 21 – 26a).
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.

Sisestatud: 14.09.2007.