Mälestise nimi Perekonnarõdu, 17/18.saj. (puit, õli)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui näide kirikuinterjööri kujundavast kunstipärasest barokiaja tisleritööst

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 219.

Materjal: puit.
Tehnika: saelõige, tisleritöö.
Dateering: 18. saj.
Mõõtmed: laius ca 310 cm, sügavus ca 208 cm, karniisi laius 18, 5 cm, eesmise istepingi pikkus 130 cm, rippnupu pikkus ca 22 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Arhitektoonilise kujundusega aadlirõdu, mis paikneb pikihoone keskosas põhjaseina ääres. Kuivõrd 1769. aasta inventarinimestikus (EAA fond 1249, nim. 1, sü 27, lk. 92) kahte härrastepinki nimetatakse uueks, on rõdu tõenäoliseks ehitusajaks 18. sajandi keskpaik. Rõdurinnatise põhiosa on kujundatud laia karniisiga päädiva raamtahveldisena – viilungid murtud ülanurkadega lihtsad kvaadrid. Raamtahvlite vahesid katavad tagasihoidliku profileeritud kapiteeli ja baasiga ümarsambad. Rinnatise allserva kaunistavad siledapinnalised piiniakäbi kujulised nupud vaheldumisi saelõikes voluutja siluetiga ehisdetailidega. Rõdu värvkate on uueaegne – rohelistes toonides; rippääristus roheline, sambad ja nupud kollased. Rõdu kannavad sile ümarsammas ning tõenäoliselt müüri kinnituvad konsooltalad (laudisest varjatud). Rõdule viib 12 astmega keerdtrepp, mis lõppeb siledapulgalise uueaegse otsavõrega. Kaks istepinki on lihtsad, eesmise pingi otsalaud (laius ca 29 cm) kaarjalt välja saetud.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane