Mälestise nimi Pärnu Alevi kalmistu J.Spechti kabel

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Helle-Triin Hansumäe

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Kultuurilooliselt Pärnule olulise isiku matmispaik. Ajastule iseloomulik, algse põhiplaani ja vormiga säilinud kabelitüüp.

Kirjeldus

Algselt varaklassitsistlikus stiilis matusekabel on ümber ehitatud 19.sajandi keskel neobaroksetes vormides. Ehitis on ruudukujulise põhiplaaniga. Kabelit iseloomustab kõrge barokne siledast valtsplekist katus ehisurniga, fassaadi ilmestavad laiad nurgaliseenid ja räästakarniis. Hoone kesksel kohal asub lihtne, kahepoolsete tiibadega metall-uks. Kabeli sepistatud originaaluks on deponeeritud Pärnu Muuseumi hoidlasse.

Ajalugu

Justus Spechti kabel asub Pärnu Alevi kalmistu 18.kvartalis ja on dateeritud 1782.aastasse. Hetkel kuulub kabel Pärnu Linnavalitsusele ja ehitist on kasutatud kalmistu tööriistade hoidlana.
Matusekrüpt suleti ja täideti 1960.aastatel ning valati uus betoonpõrand. 1997.aastal remonditi katusekonstruktsioone ja vahetati katusekate.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 5 kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.