Mälestise nimi Välisuks

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Välisuks, Ehitusperioodid, 1841-1917.

XVIII-XIX sajandil linnas tegutsenud Brock-Fincki tisleritöökoja silmapaistev töö.

Kirjeldus

Välisuks hoonel Munga tn 11 on Pärnus tuntud tislermeistri Georg Friedrich Fincki töökoja toode, mis pärineb 1850.aastatest.
Kirjeldus, stiil: Traditsiooniliste Fincki ustega võrreldes on nimetatud uksel ülaosas üks lisatahvel, ukselehe ülaservas on tugevalt profileeritud karniis, puudub Finckile omane kaarjas vaheliist kahe alumise tahvli vahel. Ukse ülemise tahvliosa keskel on Fincki töökojale iseloomulik päikesekiirtele sarnanevate soontega ovaalne ehisdetail. Välisukse alumisel tahvlil on dekooriks ülalt ja alt lõigatud ja faasitud rombi kujuline lame tahvel. Ukse vertikaalsust rõhutab soonitud dekoorlaudis tiibade äärtel. Kitsas valgmikuala on 3-jaotuseline. Ukse mõõdud välislengist mõõdetuna on 230 x 134 cm. Ümberehitused: Ukselt on kaduma läinud algne käepide ja karplukk, mis olid alles kirjalike andmete põhjal veel 2001.aastal. Valgmikuala on hilisemalt ümberehitatud, mida iseloomustab väga robustne käsitlus.

Pärnus tuntud tislermeistri Georg Friedrich Fincki töökoja toode, mis pärineb 1850.aastatest.
Hoone ise pärineb XVIII sajandist ning omab kultuurijajaloolist tähtsust. Algselt Katariina kiriku krundil asunud mansardkatusega puitmaja, mis hiljem üle krohviti, ehitati linna esimese venekeelse kooli jaoks ning selles õppisid vene sõjaväelaste lapsed (nn garnisoni kool).

Kaitsevööndi ulatus

Hoone paikneb Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007. Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 6 p 1 muinsuskaitsealal paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.