Mälestise nimi Pärnu mudaravila

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Pärnu kui kuurortlinna sümbol.

Kirjeldus

Supeluse tänava teljel asuv neoklassitsistlik hoone on liigendatud kolme risaliidiga, domineerib sammasportikuse ja kupliga keskosa. Kahe külgrisaliidi katusefrontoonil on figuraalreljeefid, seinal kaks maskidega fontääni. Interjöörid ja mööbli kujundas O. Siinmaa. Meditsiiniruumide sisustuse lihtsusele mõjuvad kontrastina neoklassitsistliku kipsornamentikaga (laerosetid, friisid) avarad puhke- ja ooteruumid. Vestibüülis V. Melliku loodud aktiskulptuur (dolomiit, 1927). Ravila ees O. Siinmaa planeeritud haljasala keskel paikneb bassein skulptuurigrupiga (V. Mellik 1927, taastatud 1985).
Hoonel mälestustahvel kirjaga: Akadeemik professor Voldemar Vadi 1891-1951 töötas arstina suviti 1930-1939 Pärnu Kuurordi vesi-ja mudaravilas.

Ajalugu

Rajati 1915 aasta tulekahjus hävinud supelasutuse (asut. 1838) asemele. Hoone ehitati arhitektide Olev Siinmaa, E. Wolffeldt ja A. Nürnbergi projekti järgi aastatel 1926-27. 1929 ehitati mudaravilale vasak tiib (süsihapperavi-osakond) ja 1935 parem tiib (vesiraviosakond). Hoone asub Rannapargi südames.

Vastavalt seadusele - 50 meetrit mälestise väliskontuurist.

Meedia

ERR 13.05.2014, Ester Vilgatsi artikkel "Pärnu spaahotelli avamine viibib renoveerimise keerukuse tõttu"

Eesti Päevaleht : ärileht.ee 10.06.2014, artikkel "FOTOD ja VIDEO: Vaata, kuidas näeb välja Pärnu uus üliluksuslik spaa"

- Mudaravila korsten kadus linnapildist
-Vana mudaravila ootab suvises melus kultuurset tulevikku ja kardab talve