Mälestise nimi Elamu Pärnus Rüütli t 41/43

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Väga hästi säilinud tüüpilised näited 19. sajandi II poole ja 20. sajandi alguse arhitektuurist väikelinnas.

Kirjeldus

Rüütli tn 41 elamu 1849-1850 rekonstrueeriti neoklassitsistlikuks, sai laia rõhtlaudise ja poolkelpkatuse. Fassaadidel olid tugevasti liigendatud räästa- ja aknakarniisid, viimaste otste all ehiskonsoolid; kolmnurkfrontoonis oli radiaaljaotusega poolringaken. 1911.a. ehitati hoone põhikorpus väikekauplusteks (arh. A. Jung), rajati vitriinaknad, klaasitud uksed ja plekkvarikatusega nurgauks. Fassaade täiendati joonia kapiteeli ja kannelüüridega liseenide, rõhtsimsside ja karniisidega. (Eesti Arhitektuur)
Kõrvalasuv äri- ja elumaja Rüütli 43 on kõrge kelpkatusega juugendstiilis fassaadiga hoone Rüütli tänava poole ning märksa tagasihoidlikumaga sisehoovis. Rüütli tänava fassaad on kujundatud rikkalike ehiskrohvdetailidega, heade proportsioonidega peaukse ja sepisrõdupiirdega. Käesolevaks ajaks on vahetatud kõik avatäiteid tänava ja sisehoovi fassaadidel, vaid peauks Rüütli tänava poole on ehitusaegne või selle koopia.
1929.a.ehitusprojekt käsitleb pr. Elsa Mathieseni soovi ehitada sisehoovi poole köök, alla kirjutanud R. Fröhling.
1995.a. on tehtud arh. Rein Raie poolt kaupluste fassaadi akende-uste kujundus. Käesoleval ajal asuvad esimesel korrusel äriruumid- kauplused, teisel ja kolmandal korrusel on korterid.
Hoone esimesel korrusel on läbi aegade olnud äriruumid.
Algses projektis oli II korrusel suur 5- toaline. Praeguse omaniku ja järeltulija andmetel oli see majaomaniku korter. III k. on plaanilaheduselt olnud samasugune korter, kuid katuse kalde tõttu tagasiastega ja pisut väiksem.
1929.a. ehitati juurde hoovi poole I korrusele ahjuga abiruum, II k. köök pliidiga ja nii 2.- 3. k. vanade köökide asemele vannitoad ja läbipääsud tubadesse. Ehitusaegset sisekujundust peale mõnede korterite tubade peegelvõlvide ei leidunud.

Krundil asub lisaks mälestisele ka madal ühekorruseline historitsistliku ilmega krohvitud tellistest ajalooline kauplusehoone Hommiku tn 17. Räästa alune telliskarniis on eksponeeritud. Hoonel on keraamiliste katusekividega kaetud viilkatus, millel Hospidali tänava poolsel küljel neli katuseakent. Esifassaadil vahelduvad vitriinaknad sissepääsudega. Kauplusehoonega liituv hoovimaja on rekonstrueeritud kaasaegse puitehitisena.

Ajalugu

Rüütli tn 41 on ehitatud 17. sajandi lõpul ühekorruselise puitelamuna. Kõrvalasuv juugendstiilis hoone projekteeris E. v. Wolffeldt 1912.a.

Hommiku 17 ühekordse algselt viilkatusega kivihoone täpne ehitusaeg on teadmata, see jääb XIX saj II poolde. Enne XX saj algust asus hoones kaks eraldi sissepääsuga äri ja üks korter. 1911. aastast on säilinud projekt eluruumide äriruumideks muutmiseks, uue sissepääsu lisamiseks ja kõikide akende suuremaks muutmiseks. 1927. aasta projekti kohaselt ehitati hoone hooviküljele, majaga otsapidi ühendatud, kahekorruseline lahtise galeriiga pesuköök-puukuur. Inventariseerimise joonistel on hoonel kujutatud uukidega poolkelpkatus ja katusekorrus on eluruumideks välja ehitatud. Hoone koos kahekordse hooviehitusega on aastatel 1993 kuni 1999 teinud läbi täieliku rekonstruktsiooni.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala