Mälestise nimi Pärnu Jekateriina õigeusu kirik

Seisund: restaureerimisel

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Stiilipuhtaim ja rikkalikum barokk-kirik Eestis.

Kirjeldus

Kreeka risti kujulise põhiplaaniga, tiheda püstliigendusega krohvitud kivihoone, mida W-s täiendab kolme astmena ahenev kellatorn. Kolmest küljest sammasportikusega kujundatud põhikorpuse kohal on nelja väikese külgtorniga tambuur, sellel vahelaternaga lai keskkuppel. Arvukaid kupleid krooniv sale nõeltipp annab hoone siluetile barokse kerguse, mis mõjukalt väljendub W-tornis. Tornil on soklikorrus, sellele toetuval peakorrusel on nõgusad sfäärilised seinapinnad, laialt faasitud nurgad ja pikad ümarkaarsed luukavad, ahenevat ülakorrust ümbritsevad voluuttoed ja kroonib vertikaalselt rõhutatud vahelaternaga teravatipuline kuppelkiiver. Lisaks kuplitele kujundavad eksterjööri laiad profileeritud karniisid, frontoonid, nurgaliseenid ja vahelduva rütmiga aknad, kus ümar- ja segmentkaarega suurakanaid täiendavad laias barokkraamistuses mezzaninoavad.
Interjööris, kus barokkmotiivid segunevad varaklassitistlike (Louis XIV stiili) sugemetega, domineerib vormirikas 3-korruseline ikonostaas. (EA)

Kiriku kõrval asub kirikuga samaaegne abi- ja eluhoone, kiriku taga uued puidust kuurid.

Ajalugu

Ehit. Katariina II korraldusel 1764-68. Projekti koostas arh. P.Jegorov, tõid juhatas arh. J.Jakovlev. (EA)

Kaitsevöönd puudub, mälestis asub muinsuskaitsealal

Meedia

- Pärnu Postimees 29.07.2015. Asso Puideti artikkel "Kirikule antakse jumalale meelepärasem ilme". http://www.parnupostimees.ee/3275767/kirikule-antakse-jumalale-meeleparasem-ilme