Mälestise nimi Elamu Sindis Pärnu mnt. 53

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Sindis ajaloolise Harmonie seltsimaja koopiana ehitatud hoone.

Kirjeldus

2-korruseline, klassitsistlikus võtmes, viilkatuse ja horisontaallaudisega kaetud fassaadiga puidust hoone. Hoone paikneb tee lähedal esifassaadiga Pärnu maantee poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Sissekäigud hoonesse asuvad idapoolsel otsafassaadil. Tänavapoolse sümmeetrilise esifassaadi dominandiks on kompositsioon kahest viiluväljast, mille keskel on veneetsia akna motiiv. Hoone üldilmet mõjutavad rasked karniisid. Tagafassaad on lihtsam, ent sarnaselt esifassaadile liigendavad ka tagafassaadi viiluväljad ja keskse stiliseeritud risaliidi kohal olev kolmnurkfrontoon. Hoone põhilahendus sarnaneb sajakonna meetri kaugusele jääva Pärnu maantee 51 hoonele. Mõlema puhul võib aimata ülevenemaaliste tüüpprojektide stilistikast.

Ajalugu

Hoone tuntud „Harmonie” seltsimajana. Põhikehandilt sarnane Pärnu mnt 51 hoonele. Stilistiliselt selgelt klassitsismi-sugemetega hoone. Stilistikas võib tõmmata paralleele ülevenemaaliste tüüpprojektidega, samas ei ole otseselt neist ühegagi seostatav. Täna on selle koha peal välistelt parameetritelt küll sarnane hoone, mis on 100 %ne rekonstruktsioon aastast 2003.