Mälestise nimi Tõstamaa mõisa tall

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna hooneterikka mõisansambli majandushoone näide.

Kirjeldus

Suur nelinurkne siseõu ja maakivist müüridega talltõllakuur sarnaneb ehitusloolt peahoonega. Tänapäevastes mõõtmetes oli see valminud 19.sajandi esimesel poolel ja ümberkujundatud 19.sajandi 70-ndatel aastatel. Praegu krohvi all olev olev müür mõjus varem kahtlemata dekoratiivsemalt (mõisaehitistele omane maakivi müüritis, kus kividevaheline krohv kaunistatud kivikillustikuga). Algselt oli katus osaliselt kaetud pleki, osaliselt kiviga. Historistlik ümberehitus lisas mitmeid efektseid detaile: esifassaadikeskosa omandas teise korruse ja kaeti madala kolmnurkfrontooniga. Keskteljel olev läbikäik kujundati pilastritega ääristatud portaalina, kus ukseavast kõrgemad pilastrid kannavad kõrget ja laia kaarfrontooni. Ka laiad karniisivööd, aknaäärised jmt rõhutavad hoone esinduslikkust. Tänapäeval on osa algsetest avadest suletud, ümber ehitatud. Kunagisest kõrgel järjel olnud hobusekasvatusest annavad tunnistust talli seintesse kinnitatud, ühest kivist tahutud hobuste jooginõud. (E. Kangilaski pool koostatud ajalooline õiend 1989.a.)

Ehitatud 19.s. I p., ümberehitatud 1870 a. lõpul.