Mälestise nimi Vändra kirikumõisa magasiait

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Kõrvalhoone, Magasiait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Magasiait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

ajastu ja piirkonna tüüpiline aidahoone

Kirjeldus

Vändra kirikumõisa ait on madalal maakivisoklil maakiviseintega ehitus.Fassaadil 2-avaga kaaristu, kaared toetuvad keskel tüsedale piilarile.Avad kaaristu all on rõhtsate sillustega. Kummassegi tiiba viib väike uks, suletud algsete kalasabalaudisega ukselehtedega, millest teepoolne on miskipärast pööratud sisemise poolega välja. Kaks suurt ukseava on suletud kalasabalaudisega tiibustega, neist vasakpoolne on murtud nõukogude ajal umbes pool meetrit laiemaks, ukselehtede vahele on ehitatud lisatükk.Ava on jäetud korrektselt varamata ja laguneb.Aknaavad fassaadil on väikesed kaaraknad, suletud laudadega, otsa-ja tagaseinas horisontaalsed piklikud, samuti suletud laudadega.Kummaski viilus on suur kaaraken.Akendel on krohviraamistused, kaared on krohvitud ja on olnud lubjatud valgeks.Katuse all on kitsas telliskarniis mis läheb otsaseintel üle vahevööks, samuti krohvitud ja valgendatud.Katus on poolkelp, algselt kaetud sindlitega, praegu on viimase peal laineline eterniit. Fassaadil, kaaristus oleval graniitkivil on sisse raiutud aastaarv 1844, teepoolsel otsal on kivisse raiutud arv "154" selle all oleva horisontaalse, otstest kinni löödud umbes 20 cm pikkuse joonega.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Pärnu maakonas, Vändra vallas, Vändra-Viljandi maantee ja Kirikumõisa külla viiva tee nurgal, umbes i km Vändra alevikust.

Vändra kirikumõisa ait on ehitatud 1843-1844 pastor C.E.A.Körberi eestvõtmisel.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 28.03.2007 käskkirjaga nr 144 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" on kehtestatud ühine kaitsevöönd mälestistele Vändra kirikumõisa peahoone, reg nr 16889, ja Vändra kirikumõisa magasiait, reg nr 16890.